Uitgelicht

 

Naast de vier reeksen met nieuwsgierigmakende, informatieve boeken voor alle basisschoolleeftijden hebben we iets nieuws bedacht: de bijzondere reeks Uitgelicht. Telkens een speciale serie boeken rond één centraal thema!

 

We trapten af met De 12 provincies en in herdenkingsjaar 2020 brachten we de zesdelige serie De Tweede Wereldoorlog uit. In 2020 verscheen ook Mijn familie komt uit.... De serie Koninkrijk der Nederlanden verscheen in 2021. In 2022 verscheen de serie De werelddelen. Het boek Slavernij en Nederland verscheen in 2023 om stil te staan bij de afschaffing van de slavernij in Nederland 150 jaar geleden.  De Uitgelicht-boeken komen ook telkens uit binnen een van de andere vier reeksen. Verschijnen zij in de reeksen Mini Informatie, Junior Informatie of Informatie, dan worden er bij de Uitgelicht-boeken dus ook plusboekjes uitgegeven. 

 

Lees hier een voorbeeldboek

 

De Twaalf Provincies 

In deze 12-delige speciale uitgave van het Documentatiecentrum wordt elke provincie uitgebreid besproken. Niet alleen lezen kinderen over de geografische kenmerken en hoe mensen er wonen en werken; ze leren ook over de geschiedenis en de tradities van de provincies. Daarnaast krijgen ze tips voor leuke dagjes uit. De boeken zijn geschikt voor projecten, spreekbeurten en werkstukken, maar nodigen ook uit om gewoon lekker te lezen. Op reis door eigen land met een boek!

 

De Tweede Wereldoorlog

Hoe kon de Tweede Wereldoorlog ontstaan? Hoe was het om in die tijd te leven? En hoe werd het uiteindelijk weer vrede? Met deze zesdelige serie leren je leerlingen van alles over WOII. De serie Uitgelicht: De Tweede Wereldoorlog is speciaal ontwikkeld voor het herdenkingsjaar 2020, waarin we herdenken dat het 75 jaar geleden is dat WOII werd beëindigd. De serie is bestemd voor kinderen in de midden- en bovenbouw (vanaf 10 jaar) en verschijnt als hardgebonden uitvoering. Er is met zorg gewerkt aan de teksten en passende beelden.

 

Mijn familie komt uit...

In de serie Uitgelicht: Mijn familie komt uit… lezen je leerlingen over de taal en cultuur van de thuislanden van migrantenkinderen. In elk boek neemt een kind met een migrantenachtergrond de lezer mee in een ontdekkingstocht door zijn of haar land: de ligging, tradities, gewoonten en de traditionele keuken komen aan bod en de lezer leert zelfs een paar woordjes in de taal van het land! Met de serie Uitgelicht: Mijn familie komt uit… maken je leerlingen kennis met 6 landen: Eritrea, Syrië, Turkije, Polen, Marokko en Afghanistan.

 

Koninkrijk der Nederlanden

Draag jij een uniform naar school, of hoeft dat niet? En spreek je Papiaments, Engels of Nederlands met je vrienden? Dat ligt eraan in welk deel van het koninkrijk je woont! Lees over de bijzondere natuur, geschiedenis en cultuur van je land in de serie Uitgelicht: Koninkrijk der Nederlanden.

 

De werelddelen

In de serie Uitgelicht: De werelddelen kijk je naar de natuur, geschiedenis en cultuur van de verschillende werelddelen. Welke overeenkomsten en verschillen zijn er? En waardoor komt dat?

 

Slavernij en Nederland

In 2023 brengen wij het boek Uitgelicht: Slavernij en Nederland uit om stil te staan bij de afschaffing van de slavernij 150 jaar geleden. In dit boek lees je hoe we in Nederland omgingen en omgaan met slavernij en je leest hoe slaafgemaakten leefden. Maar de geschiedenis van de slavernij gaat veel verder terug dan de tijd waarin Nederland actief betrokken was bij slavernij. Ook daarover vind je informatie in dit boek. Tot slot krijg je antwoord op de vraag hoe er nu in andere landen op de wereld tegen slavernij wordt aangekeken.

Lees hier de folder Slavernij en Nederland