Spreekbeurt

Bij een spreekbeurt presenteer je een onderwerp en alles wat jij daarbij onderzocht hebt aan je klasgenoten. Je vertelt en laat zien!
Meestal mag je het onderwerp van een spreekbeurt zelf kiezen. Dat is dus superleuk: je mag heel veel informatie bij elkaar gaan zoeken over iets wat jíj echt interessant vindt en je mag je klasgenoten vertellen waarom jij er zo enthousiast over bent.

 

Bij een spreekbeurt ben je niet alleen maar aan het praten. Het is ook de bedoeling dat je iets over je onderwerp laat zien. Heb je voorwerpen die te maken hebben met je onderwerp? Neem ze mee! Heb je plaatjes over je onderwerp? Laat ze zien op het digibord!

 

Online of op je computer kun je mooie presentaties maken bij je spreekbeurt. Kijk daarvoor bijvoorbeeld op deze weblinks:

 

Online presentaties maken

Handleidingen

 

Maar met een mooie presentatie ben je er nog niet. Het is ook niet zo handig om met de presentatie te beginnen bij het maken van een spreekbeurt. Wil je een top spreekbeurt maken? Volg dan deze stappen en kijk ook heel goed naar de tips hieronder!

 

Stappenplan:
  1. Kies een onderwerp. Zorg ervoor dat het een onderwerp is dat je zelf heel enthousiast vindt. Je moet je er tenslotte helemaal in gaan verdiepen! Kies je een onderwerp waar je al heel veel van weet, of een onderwerp waar je zelf nog veel over wil leren?
  2. Bedenk wat je al weet over dit onderwerp en schrijf alles op waar jij bij dit onderwerp aan denkt. Een mindmap (klik!) is een goede manier om hier achter te komen.
  3. Verzamel goede informatie over je onderwerp. Onthoud ook welke bronnen je allemaal gebruikt, deze heb je later nodig voor je bronvermelding. Ga naar de bibliotheek voor boeken over je onderwerp en zoek op internet. Kijk kritisch naar de websites: is de informatie betrouwbaar? Vraag eventueel iemand om je te helpen.
  4. Maak hoofdstukken: orden de informatie die je gevonden hebt. Beslis wat er wel en niet in je spreekbeurt komt. Bedenk ook, als je voorwerpen meeneemt, wanneer je deze laat zien.
  5. Schrijf de hoofdstukken uit: schrijf op wat je precies gaat vertellen. Vergeet niet om te vertellen waarom je je onderwerp gekozen hebt en voeg ook een bronvermelding toe: je laat daarin zien waar je je informatie vandaan gehaald hebt.
  6. Maak een presentatie in bijvoorbeeld PowerPoint of Prezi (zie de online tips hierboven). Houd de structuur van je hoofdstukken aan en voeg plaatjes toe die bij dat hoofdstuk horen.
  7. Heel belangrijk: schrijf je spreekbeurt op in korte steekwoorden. Dat wordt de tekst die jij erbij houdt bij je spreekbeurt. Schrijf geen hele zinnen op, want dan is er het gevaar dat je je hele spreekbeurt gaat voorlezen en dus alleen maar naar je blaadje kijkt. Het is voor je publiek veel interessanter als je de klas inkijkt en vertelt in plaats van voorleest.
  8. Nog belangrijker: Oefen! Oefen je spreekbeurt net zo vaak tot hij goed in je hoofd zit en jij je er helemaal zeker over voelt.
  9. Zorg ervoor dat je alles voor je spreekbeurt vooraf klaar kunt zetten. Vraag je juf of meester bijvoorbeeld of je in de pauze even mag voorbereiden. Zo kun je rustig, zonder stress beginnen.
  10. Je bent er helemaal klaar voor. Haal nog een keer diep adem en: veel plezier en succes!
Tips:
  • Maak je PowerPoint, Prezi of andere presentatie niet te druk: niet te veel tekst en niet te veel plaatjes. Je wil niet dat je klasgenoten afgeleid worden en niet meer weten waar ze moeten kijken. Jouw verhaal is het belangrijkste, de rest is ondersteuning.
  • Check goed of je bronnen wel betrouwbaar zijn. Geloof niet zomaar alles wat je op internet leest, er is ook veel fake news!
  • Let op je presentatie goed op je spelling. Lees zelf alle tekst goed na en laat het ook door iemand anders controleren.
  • Oefen je spreekbeurt thuis met een stopwatch. Zo weet je of je verhaal niet te lang of te kort is.
  • Spreek luid genoeg. Dit kun je ook goed thuis oefenen. Ben je achter in de woonkamer nog te horen?
  • Spreek rustig. Bijna niemand praat té langzaam bij een spreekbeurt, maar heel veel kinderen (en grote mensen) praten wel te snel! Dat doe je vaak automatisch als je zenuwachtig bent. Let daar goed op.
  • Vertel zoveel mogelijk uit je hoofd, lees niet voor, maar word ook niet zenuwachtig als je je verhaal even kwijt bent! Dat overkomt bijna iedereen. Blijf rustig, haal adem, en neem de tijd om terug te zoeken waar je was.
  • Trek kleding aan waar jij je fijn bij voelt.
  • Heel belangrijk: haal af en toe tussendoor even rustig en diep adem. Bedenk goed: spreekbeurten zijn voor iedereen spannend! Iedereen snapt het als je het even kwijt bent, niemand vindt dat gek.


Wil je deze informatie printen of opslaan? Download hier een pdf met de informatie over spreekbeurten

Je kunt alle informatie dan op je computer bewaren, printen, of naar iemand doorsturen!